Leadership coaching Filip De Pessemier

Wat is Executive Coaching?

Executive coaching en life coaching gaan vaak hand in hand. Een life coach richt zich eerder op de persoonlijke keuzes en comfort van iemand in zijn algemeenheid, terwijl een Executive Coach eerder fungeert als een mentor met betrekking tot je professionele omgeving. Onze executive coaching richt zich op board members, C-level en managing directors. Vele Corporate Executives en CEOs hebben er voordeel bij om een aantal beslissingen en/of strategische keuzes bij een externe partij tegen het licht te houden. Een Executive Coach zal je te allen tijde eerlijke feedback geven of doorverwijzen zonder dat er gevreesd moet worden voor een interne afrekening of een subjectieve houding ten overstaande van je mening, plannen of ideeën. Bovendien wordt in onze aanpak het ondernemerschap niet uit het oog verloren, maar wordt gebouwd aan het strategisch ondersteunen van het maatschappelijk doel van de organisatie waarvan je deel uitmaakt. De return on investment van het coaching traject is hierbij verzekerd.

Typische tracks binnen onze executive coaching diensten zijn:

  • Strategische 1-op-1 coaching voor C-levels, Managing Directors of Line Managers
  • Individuele leiderschapssessies voor Board Members en Senior Executives.
  • 90 dagen lanceer traject voor nieuwe MDs of kritische wijzigingen in hun rol (meer informatie kan u hierover vinden in ons Corporate Coaching luik).

Waarom heb je Executive Coaching nodig?

De kernbehoeften van executives onderscheiden zich meestal van alle andere niveaus binnen een organisatie, maar dat weet je wellicht al. In ons executive coaching programma kunnen wij een aantal onderwerpen en uitdagingen aansnijden die typisch het dagelijkse leven van een c-niveau bepalen. Gebaseerd op eigen ervaringen en gevoed door de feedback van talrijke “in house” workshops die we de voorbije jaren hebben gegeven, beschikken we over een brede kennis en dito materiaal om de specifieke noden te vervullen en de ideale gesprekspartner te vormen voor een gegarandeerde groei en ontwikkeling. Sterker nog, ons executive coaching programma staat garant voor succesvolle resultaten en het initiëren van efficiënte acties in zowel je privéleven als professionele omgeving.

Vaak geboekte resultaten op korte termijn door onze coachees:

  • Type identificatie in persoonlijkheid en leiderschapsstijl.
  • Sterk verbeterde “management” capaciteiten.
  • Communiceren met de juiste impact en verbetering van interpersoonlijke contacten.
  • Makkelijker erkennen van zwaktes (zowel bij zichzelf als bij de competitie).

Waarmee kan een Executive Coach je helpen?

Hierna vind je een aantal thema’s die vaak aan de orde komen bij een executive coaching traject. Uiteraard is deze lijst zeer generiek en niet volledig. Toch blijken deze onderwerpen populair en dragen ze bij om een professionele en succesvolle executive te zijn.

Ken je doelen

Een duidelijk zicht hebben op – en het identificeren van – de kerntaken die je succesvol wil uitvoeren of verbeteren in je rol als executive, is een basisvoorwaarde om je competenties verder uit te bouwen. Wanneer je een duidelijk zicht hebt op je kernobjectieven en je je daarin kan vinden, kun je starten met het implementeren van de methodes die je je in een coaching sessie eigen maakt. Kortom, weten wat je precies wil bekomen, draagt bij tot het succesvol behalen van je doelen.

Analyseer je huidige prestaties

Wanneer je een executive bent, mag je eigenlijk alleen maar tevreden zijn met de beste versie van jezelf. Als executive word je, meer nog dan anderen, geconfronteerd met potentiële veranderingen. Meten is weten! Een Executive Coach zal je vooral helpen je prestaties naar een hoger niveau te tillen en je handvaten geven om resultaten sneller te bereiken. Met de juiste mindset ga je, naast een leven van tevredenheid over je prestaties, naar een gevoel van ultieme voldoening en betekenis.  Het gevoel dat je daadwerkelijk bijdraagt, is een heel aangenaam gevoel!

Ontwikkel optimale focus en neem actie met hoog rendement

Sommigen hebben niet alle benodigde kennis om optimaal als executive te fungeren. Wanneer je een Executive Coach in je professionele leven toelaat, zal je gauw merken wat je moet bijschaven om je gewenste niveau te behalen. Alles valt of staat met de nodige aandacht schenken aan – en nemen van – beslissingen gebaseerd op de juiste informatie. Wars van alle afleiding de juiste prioriteiten stellen en een plan neerleggen en uitvoeren. Dagdagelijkse gefundeerde beslissingen nemen met het einddoel voor ogen vanuit authenticiteit, maakt je als executive onwrikbaar. Bovendien zal je merken dat je drive een ongekende boost krijgt, welke je uitstraalt naar je omgeving.

Toptalent onderhandelingstechieken

Beschikken over solide onderhandelingstechnieken is voor iedereen mooi meegenomen, maar voor een executive zijn ze van vitaal belang. Al te vaak wordt gedacht dat dit aangeboren vaardigheden zijn, maar niets is minder waar. Deze vaardigheid is cognitief en dat maakt het per definitie vatbaar voor verbetering, of durf ik te stellen: perfectie. Deze niche in communicatie competentie wordt dikwijls als vanzelfsprekend beschouwd en al helemaal verkeerd geassocieerd met het onderhandelen van contracten pur sang. Onderhandelen is meer dan dat: het is een kunstvorm van interactieve communicatie. Deze kunst met kennis van zaken kunnen toepassen en beheersen, maakt of breekt een top executive. Dit is het ultieme geheim voor de Gun-factor.

Verfijnen van communicatie skills

Ontdek waarom bepaalde boodschappen beter doorkomen dan andere en wordt een expert in het communiceren naar je collega’s of opponenten. Sterke boodschappen brengen die worden gehoord, begrepen en leiden tot actie. Wordt bewuster van je communicatiestijl en leer makkelijk de communicatiestijl van anderen te herkennen. 95% van de tijd van een executive heeft te maken met 1 of andere vorm van communicatie, het is dus altijd goed om dat zo efficiënt mogelijk te doen.

Gezonde professionele relaties uitbouwen

Goeie contacten en relaties onderhouden in een professionele omgeving zijn cruciaal voor een succesvolle executive. Persoonlijke en professionele banden onderhouden met collega’s, zonder daarbij je onafhankelijkheid of integriteit te verliezen, kunnen soms een uitdaging zijn. Leren omgaan met moeilijke situaties of “nee” leren zeggen zonder daarbij je positie te verzwakken, maakt een integraal deel uit van gezonde professionele relaties.

Verdere info over ons aanbod in Executive Coaching:

De makkelijkste manier om antwoord te krijgen op je vragen of om een afspraak te maken, kan je vinden op onze contactpagina.